Krediti kao omča

Bez autora
Aug 07 2011

Švajcarska Nacionalna banka nastavila je da smanjuje osnovnu kamatu da bi sprečila dalje jačanje nacionalne valute koja im ugrožava razvoj ekonomije. To je dobra vest i za sve one u Srbiji koji su uzeli stambeni kredit u švajcarskim francima. Od 2007. godine, švajcarac je ojačao u odnosu i na dinar i na evro. Rate su parktično udvostručene, a bez obzira na godine otplate, mnogi danas duguju hiljade evra više nego kada su uzeli kredite. I pored brojnih upozorenja da je zaduživanje u švajcarskim francima rizično, mnogi su se 2007. i 2008. godine odlučili za takav kredit, jer je rata bila upola niža nego za istu pozajmicu u evrima. Crne prognoze su se ispunile, švajcarka valuta je ojačala, a Gordana Novaković je samo jedna od mnogih koja posle 47 plaćenih rata, obračunato u evrima, duguje više nego kada je uzela kredit. Za švajcarac je vezano šest odsto stambenih kredita. Bilo ih je znatno više ali su mnogi, već 2008. godine prebačeni u evre.

Krediti kao omčaŠvajcarski franak i dalje obara rekorde. Građani zaduženi u toj valuti sve više duguju, a plaćaju udvostručene rate. Ekonomisti predlažu da država pokuša na neki način da subvencioniše kamatnu stopu na stambene kredite.

Švajcarska Nacionalna banka nastavila je da smanjuje osnovnu kamatu da bi sprečila dalje jačanje nacionalne valute koja im ugrožava razvoj ekonomije. To je dobra vest i za sve one u Srbiji koji su uzeli stambeni kredit u švajcarskim francima.

Od 2007. godine, švajcarac je ojačao u odnosu i na dinar i na evro. Rate su parktično udvostručene, a bez obzira na godine otplate, mnogi danas duguju hiljade evra više nego kada su uzeli kredite. 

I pored brojnih upozorenja da je zaduživanje u švajcarskim francima rizično, mnogi su se 2007. i 2008. godine odlučili za takav kredit, jer je rata bila upola niža nego za istu pozajmicu u evrima.

Crne prognoze su se ispunile, švajcarka valuta je ojačala, a Gordana Novaković je samo jedna od mnogih koja posle 47 plaćenih rata, obračunato u evrima, duguje više nego kada je uzela kredit.

Gordana kaže da duguje 50.000 evra, a da je uzela kredit za stan od 37.500 evra. Stan je koštao 44.000 evra.

Za švajcarac je vezano šest odsto stambenih kredita. Bilo ih je znatno više ali su mnogi, već 2008. godine prebačeni u evre.

"Mi i danas nudimo mogućnost prebacivanja na kredit u evrima. Klijent ima trošak od oko 70 evra za procenitelja i 30 za Nacionalnu korporaciju za osiguranje kredita. Interesovanje je malo. Mnogi klijenti su izgubili kreditnu sposobnost, jer je u evrima kredit premašio vrednost date hipoteke", objasnio je Rikardo Parasporo iz "Banke Inteza".

Gordana Novaković kaže da je u ovom trenutku to nepovoljno i da se ne isplati. Ona čeka da padne franak.

Hrvatski recept

Stručnjaci procenju da bi franak u narednom periodu mogao da se stabilizuje. Ipak, u Hrvatskoj gde je više od 40 odsto stambenih i autokredita vezano za švajcarsku valutu, vlada i banke već nedeljama traže rešenje. Recept bi mogli da prepišemo.

"Država jedino što može da uradi jeste da pokuša na neki način da subvencioniše tu kamatnu stopu, odnosno deo anuiteta, kao što je predloženo u Hrvatskoj - da se kurs švajcarca fiksira na određeni iznos, a da se razlika između stvarnog anuiteta i fiksiranog, pretvara u beskamatni kredit i otplaćuje 10 godina posle fiksiranja kursa", rekao je Miroslav Marinković iz Ekonomskog instituta.

U Narodnoj banci RTS-u nisu odgovorili da li planiraju nešto da preduzmu da bi građanima olakšali vraćanje kredita u švajcarcima.

Saopštavaju da je od pre mesec dana zabranjeno odobravanje takvih stambenih kredita. Onima koji su ih uzeli savetuju da ih zamene dinarskim - samo što stambene kredite u dinarima ne odobravaju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik